Gesprekstechnieken: waarom?
In lastige gesprekken hebben de meesten van ons de neiging om onhandig gedrag te vertonen. Dat geldt meestal voor beide partijen. We hebben dan ofwel de neiging om te vechten (te willen winnen), te vluchten (de boodschap halfslachtig te brengen) of te bevriezen (dan denk je achteraf: DIT HAD IK NATUURLIJK MOETEN ZEGGEN!). Veel mensen schieten in de overtuigende stand wanneer de ander niet direct wil wat wij graag van hem willen. We denken dat we dan de regie hebben in een gesprek. Maar paradoxaal genoeg hebben we méér regie in gesprekken wanneer we vragen stellen, stiltes laten vallen en niet terugslaan wanneer de ander ons ‘aanvalt’.
- Hoe kan ik mijn collega aanspreken op zijn gedrag?
- Hoe kan ik beter omgaan met weerstand, belangentegenstellingen en emoties?
- Hoe ga ik om met dominante collega’s?
- Hoe kan ik lastige gesprekken beter voeren?
- Hoe kan ik beter onderhandelen?
- Hoe krijg ik meer regie in gesprekken?
- Hoe zorg ik ervoor dat mijn collega zijn eigen verantwoordelijkheid neemt?
Gesprekstechnieken: mijn aanpak
Hét uitgangspunt voor goede gesprekstechnieken is een goede basishouding, daarvoor gebruik ik de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek uit de Transactionele analyse. Als het niet lekker loopt tussen mensen, dan zitten we namelijk in de dramadriehoek. We stappen dan in een dynamiek die ons gevangen houdt en waarbinnen uiteindelijk alle ‘spelers’ boos worden op elkaar. In de dramadriehoek nemen wel ófwel onze eigen belangen niet serieus, ófwel die van de ander. De winnaarsdriehoek laat je zien hoe het anders kan, hoe je er wél uitkomt samen. Zicht krijgen op jouw aandeel in het drama, zorgt ervoor dat je begrijpt dat je met een andere ‘grondhouding’ veel meer bereikt.
Aanvullend daarop krijg je theorie over collega’s aanspreken op hun gedrag en omgaan met weerstand, emoties en belangentegenstellingen. Alle theorie brengen we vervolgens in de praktijk door er ter plekke mee te oefenen aan de hand van je eigen casuïstiek. Als ik zie hoe je het doet, kan ik je heel concrete tips geven waarmee je het verschil kunt maken in het volgende gesprek. Gesprekken oefenen is ook een prachtige manier om veel van elkaar te leren en verschillende smaken van aanpak te zien. Zo kun je gemakkelijker een manier vinden om de technieken toe te passen op een manier die bij jouw persoonlijkheid past.